Šola jahanja

Večina ljudi občuduje ta čuteča, plašna in nekoliko mistična bitja bolj od daleč. Sedeti na hrbtu tako mogočne živali pa je prav poseben privilegij, ki si ga zaslužimo z vztrajnostjo in postopnim spoznavanjem konjskega sveta. Če ste tudi vi, ali vaš otrok, eni izmed tistih, ki bi si radi svet ogledali z drugačne perspektive, vam nudimo:

Mini šola jahanja (-7/8 let)

Mini šola jahanja je namenjena otrokom, ki so še premajhni, da bi lahko jahali samostojno. V takem primeru pri uri sodelujeta vodič konja in inštruktor jahanja, namen jahanja pa je razvoj psihofizičnih sposobnosti otroka, ravnotežja, spoznavanje značilnosti in nege konja ter opreme in priprava na kasnejši začetni tečaj jahanja. Vaje so prilagojene otrokovim sposobnostim in se stopnjujejo s takim tempom, ki mu otrok lahko sledi.

Začetni tečaj jahanja (8/9 let+)

Cilj začetnega tečaja je posredovanje osnovnih znanj o konju in ravnanju z njim ter osnovnih veščin jahanja v koraku, kasu in galopu, vključno s prehodom prek na tleh ležečih drogov v koraku in kasu. Po končanem tečaju lahko jahač opravlja izpit Jahač 1.

V začetnem tečaju se naučite pristopa h konju, čiščenja konja, zauzdati in zasedlati konja, voditi konja, zajahati in razjahati, pravilne drže na konju, držanja vajeti in stremen ter uporabe dejstev v koraku, kasu in galopu.

Tečaj obsega 10 lekcij, kako hitro jih bo jahač osvojil, pa je odvisno od dojemljivosti, vztrajnosti in volje učenca, zato ne moremo vnaprej predvideti, koliko učnih ur bo tečaj trajal. Učenje poteka v jahalnici oz. maneži.

Nadaljevalni tečaj jahanja

Nadaljevalni tečaj jahanja je nadgradnja začetnega tečaja in vas pripelje do znanja, potrebnega za varno terensko jahanje.

Gre za utrjevanje že naučenega, dodani pa so tudi novi elementi, kot so sedeči kas, različne menjave in dresurni elementi, polsedeča drža v kasu in galopu ter pojačani kas ter galop. Spozna se tudi osnovne elemente preskakovanja in terenskega jahanja.

Učenje poteka v jahalnici oz. maneži in na terenu, tečaj pa obsega 8 lekcij. Po osvojitvi vseh lekcij lahko jahač opravlja izpit Jahač 2.

Učenje jahanja na lastnem konju

Vse omenjene oblike učenja jahanja pa lahko izvajamo tudi na vašem lastnem konju.